Programmafonds 2010-2011

In 2010 en 2011 beheerde de LesBische Alliantie een programmafonds van € 25.000 waarmee we 19 zeer uiteenlopende initiatieven uit het hele land, die bijdragen aan de zichtbaarheid en emancipatie van LesBische vrouwen, hebben ondersteund. Hieronder zie je een selectie.

2 juli 2011 – Musical Wilde Rozen in Stadsschouwburg Groningen

De musical Wilde Rozen is een co-productie tussen Productiehuis De Lachende Paardebloem en Stichting Lesbians Unlimited.  De première van de musical vindt plaats op Roze Zaterdag, 2 juli 2011 in de Stadschouwburg van Groningen en trekt daarna door het land.

Het doel van de musical is om het wel en wee van een subgroep op een toegankelijke en herkenbare manier onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Daarnaast is nog steeds het aanbod van theater voor lesbische vrouwen zeer beperkt. De musical wil ook voorzien in deze behoefte.

Wilde Rozen is een verrijking voor het aanbod van theater en musical in de Noordelijke provincies specifiek en in heel Nederland in het algemeen. Bovendien zal Wilde Rozen de Musical een uitnodigende activiteit zijn voor bewoners en bezoekers van Groningen in het weekend van Roze Zaterdag 2011.

26 januari – 16 februari 2011 foto-expositie Daphne Channa Horn in de Melkweg
In een foto-expositie die is gericht op genderdiversiteit, seksuele diversiteit en emancipatie van transmensen, wil Daphne Channa Horn genderfluïditeit en daarbinnen seksuele fluÏditeit zichtbaar maken. De Melkweggalerie is met zijn a-typische openingstijden en open locatie en karakter de uitgelezen plek om de zichtbaarheid en emancipatie van transmensen te bevorderen. Er komt niet alleen geïnteresseerd publiek, maar zijn er ook toevallige ontmoetingen. Het betreft een duo-expositie samen met de Berlijnse Anja Weber. Ten behoeve van de lesbische zichtbaarheid binnen deze expositie draagt het programmafonds de printkosten van een foto met een lesbisch thema.

24 oktober – 28 november CE creëert continuïteit voor Cumshots II

Stichting Creativity for Empowerment, een samenwerking van King Betty, Mail&Female en Pinched, heeft met Cumshots I LBTQ’s een uniek emanciperend evenement geboden. De manier waarop hetero-normatieve seksualiteit in het filmaanbod en de workshops werd doorbroken, bleek taboedoorbrekend en heeft bij de aanwezige LBTQ’s de kijk op de eigen seksualiteit verbreed en verbeterd. Zowel nationaal als internationaal heeft het festival voor de nodige ophef en belangstelling gezorgd.

CE legt in het najaar van 2010 de basis voor een nieuw festival. Met steun uit het programmafonds zal de stichting dit doen door een Sultry Soirée te organiseren op 24 oktober 2010 o.l.v. Madison Young, de vrijwilligers in een bijeenkomst te binden en professionaliseren, en door nieuwe ideeën op te doen tijdens een studiereis naar de 5e editie van het internationale Pornofestival te Berlijn.

26 september 2010 – Zichtbaar LesBisch in Starshoe Autoloos-loop

Een initiatief van een aantal vrouwen uit Leiden: Laten zien dat niet alleen heteroseksuelen meedoen aan atletiekevenementen. Marlies, Cathelijn, Susan en Donnee namen daarom zichtbaar lesbisch deel aan de Starshoe Autoloosloop.

Met een regenboogdriehoek op het buiknummer en felroze polsbandjes,  renden de dames respectievelijk 10 en 5 kilometer. De supporters Galith, Muriel en ondergetekende stonden aan de kant met regenboogvlaggetjes. De LesBische Alliantie steunde vanuit het Programmafonds de actie door de regenboog-attributen te bekostigen, waarbij Gays & Gadgets de dames verblijdde met de roze zweetbandjes.

4-18 september 2010 – DJ Sjeazy Pearl Zichtbaar LesBisch op Skala Eressos

Sherryl Netteb, beter bekend als DJ Sjeazy Pearl draaide op vele plekken tijdens de 10e editie van Women Fest op Skala Eressos.

Ook verzorgde ze een workshop DJ’en, waarbij ze actief met vakantiegangers uit verschillende landen in gesprek is gegaan over het belang van lesbische emancipatie.

Foto - Dees SeegersFoto - Sherryl Netteb

 

2010-2011 Happy Plastic maakt filmportrettenserie ‘Zichtbaar Jezelf’

De 10-delige filmportrettenserie Zichtbaar Jezelf van Happy Plastic bestaat uit een serie korte filmpjes waarin bekende en onbekende Nederlandse lesbische vrouwen vertellen op welke manier zij zichtbaar zijn, wat ze er zelf aan gehad hebben om open te zijn over hun seksuele voorkeur en waarom ze zichtbaar zijn. De filmpjes zullen laten zien hoe divers de groep lesbische vrouwen is, ‘we are everywhere’, dat het in je voordeel kan werken om open te zijn over je seksuele voorkeur, dat je bestaansrecht hebt en dat je er trots op mag zijn dat je lesbisch bent omdat het iets is dat bij jou hoort. Oftewel: empowerment! De filmpjes zullen straks te zien zijn op la-vita.nl, een informatieve site voor lesbische vrouwen, YouTube en de webportal van de LesBische Alliantie.