Zij varen mee: Jasper.

In de zevendelige serie ‘Zij Varen Mee’ wordt in de week van Gay Pride elke dag een opvarende geïntroduceerd die de boot van Stichting OndersteBoven komt versterken tijdens de Canal Pride van zaterdag 2 augustus. Vandaag de beurt aan matroos Jasper.

Schermafbeelding 2014-07-29 om 18.11.43

Q: Wie ben je?

A: Ik ben Jasper de Roos, 25 jaar en kersvers afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met een Master Psychologie op zak.

Q: En voor de hoeveelste keer beleef jij Gay Pride in Amsterdam?

A: Het is de vierde keer dat ik Gay Pride meemaak maar het is voor het eerst dat ik het vanaf een boot beleef. Ik weet nog dat ik de eerste keer heel leuk en spannend vond. Het was één groot feest. Wat vooral indruk heeft gemaakt is de sfeer, de hoeveelheid mensen die aan het feest meedoen en het support. Er is zon, veel vrolijkheid en iedereen kan zichzelf zijn. En iédereen doet ook gewoon mee. Niet alleen de homo’s gaan uit hun dak, maar heel Amsterdam staat aan de kant of hangt uit het raam en feest mee.

Q: En is Gay Pride nog meer voor jou dan vrolijke mensen die uit het raam hangen en homo’s op boten?

A: Haha.. Ja, deze vraag had ik wel een beetje verwacht. Het is een beetje een geëngageerd antwoord maar ik denk echt dat het belangrijk is dat iedereen meedoet en dat er een sfeer van optimisme en vrolijkheid is. Ik vergeet wel eens dat de Gay Pride zo normaal voor ons is, maar je hoeft maar een beetje verder te kijken en je ziet dat het in veel andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Tegelijkertijd is het ook gewoon een heel leuk feest met veel diverse mensen.

“De gedachte achter die naakte mannen is veel belangrijker; namelijk dat we überhaupt de mogelijkheid tot zo’n feest hebben”

Soms wordt er wel eens geklaagd dat het zo extreem is of dat het beeld van bijvoorbeeld zoveel naakte mannen niet representatief is, maar dan denk ik ‘laat ze toch’. Als dit de manier is waarop die mannen zich willen uiten, dan is dat zo. De gedachte achter die naakte mannen is veel belangrijker, namelijk dat we in überhaupt de mogelijkheid tot zo’n feest hebben. Dat is veel meer waard. Dat we de ruimte hebben om dáár weer over te kunnen klagen, zegt eigenlijk wel genoeg over de comfortabele positie waarin we ons bevinden. Maar nogmaals, ik vind dat we op deze fijne dag vooral geen mensen moeten veroordelen en gewoon een mooi feestje moeten hebben; en iedereen doet dat lekker op zijn of haar eigen manier.

“Misschien voelt het wel alsof je een zes uur durend concert geeft”

Q: En wat is jouw manier dan om dat mooie feestje te beleven?

Door vooral heel veel te dansen! Ik moet nog wel even oefenen op het dansje en een goede outfit bij elkaar vinden, maar dan ben ik er helemaal klaar voor om een goed feestje te bouwen. Ik denk dat de hele dag één grote rush zal zijn. Misschien voelt het wel een beetje alsof je een concert geeft; al die mensen die naar je kijken. Ja, een zes uur durend concert.

Laat wat van je horen